середу, 7 липня 2021 р.

Затвердження на сесії та громадське обговорення – що чекає на «екологічні» проекти Кочубеївської громади?

 

 

2 липня відбулось чергове засідання діалогової групи з вирішення екологічних проблем Кочубеївської громади на якому говорили про остаточну редакцію розроблених «екологічних» документів. Питання обговорювали в дистанційному форматі з залученням експертів Причорноморського центру політичних і соціальних досліджень.

Проєкт змін до програми охорони навколишнього природного середовища до якого включили пропозиції членів діалогової групи (документ обговорили на попередньому засіданні місяць тому) вже на розгляді депутатів сільської ради. В громаді запевнили, що вже 14 липня депутати його підтримають. В оновленій програмі будуть конкретизовані цілі, визначено завдання, відповідальних осіб, вартість заходів і розподіл фінансування, за наступними напрямками: поводження з твердими побутовими відходами, заліснення території і захист зелених насаджень, облаштування пляжів.

Для повноцінного запровадження роздільного збирання, вивозу та утилізації сміття однієї програми недостатньо, тому експерти підготували і порядок поводження з твердими побутовими відходами. Саме цей документ і опинився в центрі уваги учасників діалогової групи.

Основним завданням документу є практична регламентація процесу збору та утилізації твердих побутових відходів. Діалогова група вирішила провести низку громадських обговорень в селах громади з запрошенням представників Причорноморського центру політичних і соціальних досліджень. Адже порядок має явні ознаки регуляторного акту. Замість само вивозу відходів, а фактично викидання куди прийдеться, буде запроваджений централізований вивіз із абонентською платою на один облаштований полігон, на якому відходи будуть сортувати.

Учасники діалогової групи в котре зауважили, що допомога зовнішніх експертів виявилась вчасною. В громаді склалась складна ситуація із вивозом сміття, і зволікати з цим питанням вже не має часу. З свого боку експерти Центру готові взяти активну участь в обговореннях, які пройдуть в найбільших селах громади.

Найважливіше завдання – вплинути на свідомість селян, багато хто з них вже звик викидати сміття де прийдеться, і не збирається платити за вивіз. Але бюджет навряд чи «потягне» всі витрати самотужки. Тому потрібен серйозний та відвертий діалог.

Матеріал підготовлено за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного Фонду «Відродження» в межах грантового компоненту проєкту EU4USociety .

Матеріал відображає позицію авторів і не обов’язково відображає позицію Міжнародного фонду «Відродження» та Європейського Союзу».

Контакти:

Херсон, Придніпровський узвіз, 1 оф. 8

Тел. +38 0552 34442

Факс +38 0552 34442 

 

Еще статьи по теме:

Немає коментарів: