середу, 9 лютого 2022 р.

Екологічні фокус-групи в Присиваській громаді – специфіка проблем центру та периферій

 

 

Експерти Причорноморського центру політичних і соціальних досліджень з’ясовували, які екологічні проблеми турбують жителів Присиваської громади, чи враховані ці проблеми в місцевій стратегії розвитку, і як вирішуються? Для цього експерти провели 4 фокус групи в найбільших селах громади. Учасники назвали 7 проблем, 5 з яких є по справжньому актуальні для людей.

Як бачимо з графіки чотири проблеми з п’яти зазначених є пріоритетними для всіх сіл, Пересихання Сивашу не є актуальним  для жителів Іванівки. А ось найбільш важливою для всіх сіл громади проблемою учасники фокус групи назвали засміченість довкілля. Вирішення другої за значенням проблеми: забруднення повітря сьогодні, на думку більшості учасників, не на часі, адже джерелом забруднення є завод «Титан», який знаходиться на непідконтрольній території Криму.

 

У Стратегії розвитку громади (затверджена в 2018 році) заплановано вирішення лише двох екологічних проблем. Засмічення довкілля, шляхом ліквідації стихійних звалищ і запровадження майданчиків його роздільного збирання. А також  проблему низької якості  питної води, шляхом заміни водопровідних мереж і відновлення занедбаних водогонів. Інші, зазначені учасниками фокус груп проблеми не потрапили до Стратегії через те, що, або виникли вже після її затвердження, або під час розробки мали відчутно менший масштаб. 

 

Оцінка жителями реалізації екологічних завдань Стратегії загалом неоднозначна, і відповідає  щорічним звітам про її виконання. В центрі громади, селі Григорівці труби вже майже замінені. Майданчики роздільного збирання сміття створені та працюють в кожному селі, а комунальне підприємство вивозить відсортоване сміття на майданчики тимчасового зберігання прямо в селах, бо громада на разі не має ні офіційного полігону, ні переробних потужностей, ні угод з іншими громадами про прийом відходів. Стихійні звалища регулярно прибирають. На жаль, вони регулярно виникають знову. 


Учасники фокусованих груп погодились із необхідністю включити до Стратегії вирішення всіх інших виявлених проблем, за умови, що їх хоча б часткове рішення є в силах і компетенції громади. 

 

Дещо гірше із оцінкою готовності вирішувати проблеми: неоднозначними були відповіді на питання про готовність платити абонентську плату за контейнерний збір та вивіз сміття, штрафи за спалення листя, особисто долучатись до озеленення та догляду за насадженнями. А це означає, що майбутні пропозиції експертів по новим завданням Стратегії потребуватимуть ретельного громадського обговорення, окремо в кожній з локальних громад Присивашшя.

Контакти ГО «Причорноморський центр політичних і соціальних досліджень»:  

Херсон, Придніпровський узвіз, 1 оф. 8, тел. +38 0552 34442, факс +38 0552 34442 

За постійними оновленнями роботи організації можна слідкувати за посиланням:

На веб-платформі www.pcpsd.org.ua

В соціальній мережі www.facebook.com/pcpsd.org.ua

 

Матеріал підготовлено за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного Фонду «Відродження» в межах грантового компоненту проєкту EU4USociety .

Матеріал відображає позицію авторів і не обов’язково відображає позицію Міжнародного фонду «Відродження» та Європейського Союзу».

 

Еще статьи по теме:

Немає коментарів: