четвер, 29 вересня 2022 р.

Нові екологічні проблеми окупованої Херсонщини - аналітичне дослідження

 

З 1 вересня минулого року наша організація почала працювати над проектом  «Сприяння територіальним громадам в актуалізації Стратегії розвитку громади в компоненті охорони довкілля». Ми провели дослідження стану екологічних проблем в обраній громаді (в кожному селі була проведена фокус група); проаналізували документи громади, які мають відношення до вирішення проблем довкілля, провели кілька онлайн нарад і консультацій з керівниками та активістами громади. Зібрана нами інформація дозволила зробити певні аналітичні висновки,  і ми перейшли до розробки рекомендацій для керівництва обраної громади та депутатів сільської ради, в тому числі до пропозицій щодо вдосконалення екологічного компоненту Стратегії розвитку громади.

Але обговорити та впровадити підготовлені рекомендації ми не встигли через збройну агресію російської федерації. Було прийняте рішення розширити напрям роботи та проаналізувати вплив бойових дій та окупації на довкілля Херсонської області. Протягом квітня червня 2022 року ми збирали інформацію з усіх доступних джерел. В першу чергу  це соціальні мережі, групи у фейсбуці та в телеграмі патріотичного спрямування, які свідчили про чисельні порушення та про негативний вплив росіян на наше довкілля. Наші експерти проаналізували інформаційний контент засобів масової комунікації усіх 49 громад  Херсонської області, а загалом –  83 локальні та регіональні спільноти у Facebook та в Telegram.

Крім того, ми провели серію глибинних інтервю з експертами за спеціально розробленою анкетою (проводити фокус групи з людьми, які знаходяться на окупованій території,  було неможливо). Всього був опитаний 21 експерт.

Результатом нашого дослідження став пропонований для ознайомлення Аналітичний звіт «Нові екологічні проблеми окупованої Херсонщини»,  до якого ми додаємо карту та типізацію виявлених проблем.

Звичайно, пропонований звіт не претендує на аналітичну глибину та не вирішить підняті в ньому проблеми. Але подана нами  інформація дозволить створити початкове уявлення про стан довкілля нашого регіону, зорієнтує еко-активістів, які в перші місяці війни були змушені зменшити свою активність, та надасть певне бачення виконавчій владі  нашого регіону, не дозволить (дуже сподіваємось) посадовцям відкладати вирішення проблем довкілля, як це часто було раніше, на більш віддалений час. Адже вже перший погляд на екологічні проблеми говорить: вирішувати інші важливі проблеми без врахування стану довкілля буде дуже необачно. Дуже велика шкода екології нанесена, багато природоохоронних та повязаних з ними обєктів пошкоджені або знищені.  

З іншого боку: масштабні збитки, нанесені окупацією як довкіллю, так і антропогенній інфраструктурі, дають можливість зробити в майбутніх планах відновлення екологічну компоненту не одним з розділів, що фінансуватимуться за остаточним принципом,  а навпаки основою таких планів. Які будуть базуватись не на відбудові окремих обєктів за дефектними актами, а на створенні нового, за найкращими світовими зразками. Саме на такому підході, і на включенні громадських активістів до регіонального, місцевого, а за можливості  національного відновлювального планування, ми будемо наполягати та проводити адвокаційну кампанію.  

 

Подивитись текст дослідження можна за посиланням:

https://bit.ly/3fpwELW

 

Контакти ГО «Причорноморський центр політичних і соціальних досліджень»:  

Херсон, Придніпровський узвіз, 1 оф. 8, тел. +38 0552 34442, факс +38 0552 34442 

За постійними оновленнями роботи організації можна слідкувати за посиланням:

На веб-платформі www.pcpsd.org.ua

В соціальній мережі www.facebook.com/pcpsd.org.ua

 

Матеріал підготовлено за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного Фонду «Відродження» в межах грантового компоненту проєкту EU4USociety .

Матеріал відображає позицію авторів і не обов’язково відображає позицію Міжнародного фонду «Відродження» та Європейського Союзу».

 


Еще статьи по теме:

Немає коментарів: