суботу, 5 серпня 2023 р.

Механізми демократії участі- для ВПО в Херсонській області

 

У серпні 2023 року розпочинається робота по проекту «Сприяння соціальній інтеграції ВПО в громадах Херсонської області». В рамках програми «Демократія і належне врядування» три  партнерські громадські організації  допоможуть спочатку двом громадам нашої області  – Бериславській і Милівській, в які переїхали мешканці сусідніх сіл та отримали  там статус ВПО. 

 Вони або не можуть, з різних причин, або не хочуть залишати  свою область і виїжджати в безпечні регіони України. Але, не маючи досвіду громадської активності та використання інструментів демократії участі, такі люди потребують інституційної підтримки в питаннях залучення до прийняття рішень від досвідчених організацій громадянського суспільства.

Сприяння соціальній інтеграції ВПО в громадах Херсонської області  спрямовано на  вирішення проблем ВПО, які знаходяться в Херсонській області. Проблема є абсолютно новою для всіх,  адже звільнення області відбулось нещодавно, в листопаді 2022 року.

Завданням проекту є надання допомоги вимушеним переселенцям Бериславської та Милівської громад Херсонської  області інтегруватись в соціальне життя нових для них  громад шляхом впровадження механізмів демократії участі, побудови ефективного діалогу з місцевою владою та використання досвіду активних громадян, які переїхали в безпечні регіони України.

Керівництво приймаючих громад намагається зробити все необхідне для забезпечення базових потреб переміщених осіб: передають придатне для проживання житло, сприяють постачанню гуманітарної допомоги. Але для людей, які залишаються в нових громадах на тривалий час, важлива і соціальна інтеграція, участь в громадському житті, врахування їхньої позиції у процесі розробки та реалізації місцевих політик. У всіх громадах звільненого правобережжя створені військові адміністрації. Ці громади залишило чимало впливових місцевих активістів, і вони знаходяться  в безпечних регіонах України, але підтримують зв'язок з своїми громадами.

Експерти проекту зроблять діагностику стану ВПО в Бериславській та Милівській громадах Херсонської області, з’ясують їхні першочергові потреби, виявлять найбільш активних переселенців. Методами дослідження ми обрали: ознайомчі візити, фокус-групи, моніторинг ЗМІ та соціальних мереж, інформаційні запити до місцевої влади.

Одночасно з дослідженням буде проводитись і навчання та активізація: в кожній обраній громаді буде проведено по два інтеграційні тренінги для представників влади та ВПО, з залученням місцевих активістів, які виїхали в безпечні регіони України.

Інституційна підтримка буде організована як  новостворені дорадчі органи у формі рад ВПО. Ради ВПО за коуч підтримки наших  експертів напрацюють пропозиції щодо вирішення своїх власних соціальних проблем, які  потім будуть затверджені місцевими радами  у формі НПА.

Всі підготовані пропозиції будуть передані для врахування керівникам військових адміністрацій. Таким чином, за цим зразком будуть створені умови для соціальної інтеграції ВПО в  інших громадах правобережжя Херсонщини, в тому числі і для майбутніх переселенців, як неодмінно будуть після звільнення лівобережжя.

Проект реалізують  ПЦПСД (Причорноморський центр політичних та соціальних досліджень) з партнерами:  ХОО Комітету Виборців України та  ГО «Транспорт Херсонщини»., які мають великий досвід роботи в громадах, авторитет як у керівництва, так і у активістів.

Разом з депутатами  Бериславської міської ради Вирішено створити тимчасову громадську дорадчо-консультативну раду внутрішньо переміщених осіб при міськвиконкому Бериславської громади. Це буде перша подібна громадська рада ВПО в Херсонській області.  

Експерти ПЦПСД  прогнозують, що до кінця реалізації проекту буде звільнений лівий берег області, в результаті чого відбудеться часткова внутрішня міграція в області. Вони або переїдуть до центрів громад (зараз скрізь достатньо звільненого житла), або переїдуть до правобережних громад, які вже більш адаптовані для проживання. Разом з нинішніми ВПО вони суттєво збільшать загальну кількість переселенців, і відповідно будуть вимагати підтримки щодо соціальної інтеграції. В цій ситуації ми й на далі будемо надавати консультативну та інформаційну допомогу ВПО та ОМС відповідних громад, проводити для них навчання на волонтерських засадах.

Матеріал підготовлено за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження». Матеріал представляє позицію авторів і не обов’язково відображає позицію Міжнародного фонду «Відродження».

Галина Бахматова 

Еще статьи по теме:

Немає коментарів: