середу, 20 грудня 2023 р.

Міжнародна допомога у відновленні Бериславської громади

Відновлення Бериславської громади: сьогодні мріємо, завтра збудуємо 

16 грудня 2023 року відбулася   ЗУСТРІЧ  З ВЛАДОЮ в рамках Платформи громадської участі у відновленні Бериславської  громади з теми: «Відновлення Бериславської міської територіальної громади у повоєнний період та міжнародна співпраця». 

Робоча група з питань розробки і  реалізації Плану відновлення та розвитку Бериславської міської територіальної громади та громадська організація Причорноморський центр політичних та соціальних досліджень (ПЦПСД) запросила  на ЗУСТРІЧ З ВЛАДОЮ  представників громадських організацій,  ініціативних груп, активістів громади, журналістів, волонтерів та всіх зацікавлених в житті Бериславської ТГ. 

У вступному слові модератор зустрічі Галина Бахматова (прес-секретар ПЦПСД) розповіла про мету та завдання таких діалогів влади та громади. Загальна тема – «Обриси майбутнього» включає наступні етапи: це Перемога, відновлення, покращення та модернізація. При чому, плани післявоєнного відновлення та вдосконалення життя громади будуються вже сьогодні настілки активно та реалістично, начебто Перемога настане вже завтра!  І сьогоднішнім бомбардуванням та військовим злочинам раши@стів нас не  подолати, не зупинити наш розвиток та політ стратегічного планування. 

Мета діалогових платформ – сформулювати аспекти та напрямки відновлення громад. Але спочатку треба в собі, в громадянах, сформувати певні важливі якості активних та небайдужих українців. Це усвідомленість, відповідальність, активна участь, відповідальність влади -  впевненість громади і навпаки, співробітництво, комунікації, скоординований внесок у власне майбутнє громадянського суспільства та державної влади. 

В основу відновлення громад покладена людино центрична філософія з наступними принципами: зал ученість, партнерство, стійкість, інновації, освіта, єдвокасі, позитивність, гендерна рівність, висока культура громадського діалогу, суспільна довіра, соціальна справедливість, подолання протистояння влади та громади на основі взаємної тотальної відповідальності. 

Олександр Алчієв, начальник  Бериславської міської військової адміністрації  розпочав зустріч влади і громади з  аналізу ситуації та планів на майбутнє. 

Першочергові цілі та пріоритети влади:  економія коштів, оптимізація роботи міської ради після війни, яка включає в себе ряд стратегічних, адміністративних та соціальних заходів для відновлення міської інфраструктури, соціально-економічного розвитку та загального благополуччя населення. Допомогти людям вижити  в тяжкі часи для нашої громади. 

Необхідно зосередитися на відновленні ключових об'єктів інфраструктури, таких як школи, лікарні, дороги, водопостачання та інші важливі об'єкти. Надавати  соціальну підтримку та послуги для тих, хто постраждав від воєнних подій. Забезпечити психологічну підтримку для населення, особливо для дітей та тих, хто втратив близьких. Гарантувати ефективне фінансування на відновлення за допомогою бюджетного планування та привласнення ресурсів для пріоритетних секторів. Демонструвати прозорість у діяльності ради та враховувати думку громадян при прийнятті стратегічних рішень. Залучати громаду до розробки та виконання проектів відновлення.

Впровадження реформ у системі освіти та медицини гарантуватиме достойний рівень соціальної сфери для громадян. Необхідно буде відновити медичні заклади громади: ФАПи та сільські сімейні амбулаторії, в тому числі і модульного типу. Обов’язково відбудувати КНП «Бериславська ЦРЛ» та зберегти це підприємство як центр госпітального округу на правобережжі Херсонської області.

Створення сприятливого бізнес-середовища для привертання інвестицій та стимулювання економічного розвитку базуватиметься на розробці програми підтримки малого та середнього бізнесу, на  сприянні в отриманні ними грантів на започаткування і розвиток власної справи.

Забезпечення  стабільності і безпеки в місті потребує вдосконалення  поліцейської діяльності  та управління кризовими ситуаціями.

Розвивати ефективну систему комунікації з громадянами та інформаційні кампанії для своєчасного інформування громадськості необхідно для створення абсолютної довіри влади та громади. Всі ці заходи повинні бути адаптовані до конкретних умов і потреб міста, і вимагають тісної співпраці місцевої влади, громадян та міжнародних партнерів.

Довгострокові перспективи нашої громади стикуються з проблемами  зменшення людського потенціалу після перемоги, з проблемами створення нових  немає робочих місць. Це буде вимагати оптимізації всіх державних соціальних закладів,  так само. Як і процеса укрупнення громад для спільного відновлення житла та залучення більше  людей до економічного розвитку. Першочергове завдання  – розмінування сільськогосподарських земель, тому що це  основна галузь економічного відновлення  та джерело місцевих податків в Бериславській громаді. Зараз в Бериславській громаді залишилось  лише 1800 жителів, але повернення буде відбуватись, як показує історичний досвід,  в декілька етапів. 

В обговоренні  доповіді  начальника ВА було зазначено, що пересічні громадяни не знають про роботу та досягнення саме влади у допомозі людям, всі бачать лише допомогу волонтерів, але не усвідомлюють співпрацю волонтерів з владою. Але дуже часто  лише влада може забезпечити доставку допомоги в найбільш небезпечні  села, бо водії волонтерів відмовляються їхати під обстрілами. Наразі проходить переформатування інформування громади про владу, оновлюється сторінка Бериславської громади на Фейсбук та робота офіційного сайту Бериславської влади. Проектна картка відновлення Машинобудівного заводу  в Бериславі вже створена  для інвесторів та для повернення робітників,   вже показували цей проект в Нідерландах, плануються, що  це підприємство отримає в майбутньому  держзамовлення. Але завод і зараз  продовжує зовсім потроху, але працювати. 

Повернення людей дуже залежить і від роботи Бериславських шкіл. Батьки з дітьми, що стали біженцями за кордоном або в інших містах України, не забирають дітей з Бериславських шкіл, діти продовжують навчання онлайн  та батьки бажають повернутись.  Досвід навчання дітей в різних «чужих»  школах офлайн  заставив  батьків та дітей порівняти якцість навчання, і стимулюватиме наших ВПО повернутись в свою громаду навіть заради своїх шкіл. Бериславські вчителі розробили  всі необхідні  електронні платформи, методичні матеріали для навчання дітей, вони дуже  цінують  свою роботу та викладаються на всі 200 відсотків. І  батьки в порівнянні з іншими школами змогли оцінити та обрати саме свої.  Але кінцеві показники шкільної освіти будуть очевидні лише за   результатами ЗНО та вступу до  вузів. 

Тетяна Борисенко, перша  заступниця міського голови, розповіла про те, як Бериславська громада крокує до співпраці з муніципалітетами Королівства Нідерландів. Вона презентувала перший  буклет громади  з чудовими тезами: Берислав вчора – це славетна історія; Берислав сьогодні – це наслідки рашистської агресії та  щоденних бомбардувань; Берислав завтра – це успішний старт того,  про що сьогодні мріємо, а  завтра вже збудуємо  громаду з найкращим майбутнім. В буклеті зазначені також головні сфери кооперації з іноземними фондами: 

1) Реконструкція агро-індустріального комплексу; 
2) Відновлення інфраструктури на основі зеленої енергетики; 
3) Демократична громада соціальної справедливості та розвитку. 

Представники Бериславської міської територіальної громади з робочим візитом відвідали міста Королівства Нідерландів. Це стало можливим завдяки реалізації проєкту «Підтримка відновлення місцевого самоврядування та відбудови і реконструкції громад в Україні», що впроваджується Агентством міжнародного співробітництва Асоціації муніципалітетів Королівства Нідерландів VNG International у партнерстві з Асоціацією Міст України, який охоплює лише чотири громади Херсонщини та Миколаївщини.

Спочатку було навчання – а це навчання просто вогонь! Зранку до пізнього вечора без розслаблення, інтерактивні форми навчання та практики, а потім  - робочий візит до Нідерландів.  

Цікавим досвідом та багатовіковими надбаннями поділилися з нашими фахівцями мешканці  громади Вінтерсвейку, яка є лідером серед нідерландських громад в переході на альтернативні джерела енергозабезпечення та розвиває унікальні методики з переробки відходів та новітні підходи до очищення води. Відновлення водопостачання  Белиславщини може відбутися з їхньою допомогою. 

Три напрямки співробітництва: охорона здоров’я, сільське господарство та водопостачання. Є практика отримання грантів для розвитку проекту відновлення, зараз вони вже роблять це в більш безпечних територіях, а Бериславська громада під обстрілами живе в зоні військового  розмежування і не має можливості розпочати відновлення поки що. Але вже зараз активісти громади готують чернетки майбутніх проектів на грантові конкурси, які стануть готовими проектами,  коли прифронтова лінія буде відсунута далі від Дніпра. 

Під час відвідування столиці королівства бериславців було запрошено до Waternet International – водопостачальної компанії Амстердама та прилеглих територій, де одні з найкращих фахівців світу розповіли про практики покращенням якості води та її очищення.

У місті Утрехт представники українських місцевих рад обговорили з працівниками Утрехтського регіону безпеки структуру управління безпекою та роль муніципалітету при реагуванні на кризи, катастрофи та інші проблеми, що можуть вплинути на громадський порядок. 

Відвідали представники Бериславщини і Головний офіс VNG International у Гаазі та RVO – Агенство підприємництва Нідерландів, яке входить до складу Міністерства економіки та кліматичної політики і допомагає підприємцям та організаціям розвивати та розширювати свій бізнес та проєкти у Нідерландах і за кордоном шляхом фінансування та кооперації. 

Загалом, завдяки цьому навчальному візиту Бериславська громада змогла не лише взяти участь у майстер-класах, представити свої проєкти, а й розпочати процес налагодження кооперації з нідерландськими партнерами, яке з підтримкою експертів VNG International в подальшому призведе до великих результатів у процесі реалізації Плану відновлення та розвитку.

Бериславська делегація залишила прапор український  прапор Берислава в шести муніципалітетах Нідерландів як запоруку майбутньої співпраці. 

Під час обговорення доповіді Тетяни Борисенко наголосили про необхідність того,  щоб інвестори були зареєстровані саме в громаді, і податки йшли  в  місцевий бюджет, і були створені робочі місця для місцевих мешканців. Необхідно навчитися тому, що  вміють закордонні колфеги – це втягувати, залучати  гроші в громаду, створювати сприятливий інвестиційний  клімат. Бериславська громада вже отримала перший міжнародний фінансовий грант  – 4 мільйони гривень, і  на них закупили необхідне для життя громади обладнання. Бериславські мешканці  вже пізнали життя в інших містах, за кордоном, і вони повернуться в громаду з новим досвідом. Важливо також змінювати менталітет народу з патерналістського на   усвідомлення власної участі кожного в житті громади, треба всім  разом працювати над розвитком, над своїм майбутнім. Ми не врахували досвід біженців  зі сходу України в 2014-2015 роках, тому тепер ми  і маємо всі ці проблеми, і їх треба вирішувати, не залишаючи нашим нащадкам.   

Я як модератор цієї зустрічі можу тільки висловити свою величезну повагу та неймовірне захоплення стійкими та мужніми людьми Бериславщини, які  сьогодні сміливо і впевнено працюють над всіма процесами відновлення своєї громади, так, начебто перемога настане вже завтра, вранці нового дня, повного неминучості… 

Захід організується завдяки фінансовій підтримці Уряду Великої Британії в рамках проекту «Ефективність процесів відновлення та відбудови в Україні через забезпечення участі громадян», який виконує ГО «Центр Доброчин» у партнерстві з громадським  організаціями «Громадська ініціатива Луганщини», «Фонд розвитку міста Миколаєва», «Чугуївська правозахисна група» та «Причорноморський центр політичних і соціальних досліджень» (Херсон).

Галина Бахматова 

Еще статьи по теме:

Немає коментарів: