пʼятницю, 30 листопада 2012 р.

Pеформа інституту місцевого референдуму: участь громадян в урядуванні

30 листопада в прес клубі «Новий день» за участі експертів Херсонської обласної організації КВУ Дементія Бєлого та Максима Єлігулашвілі були презентовані результати обговорення реформи інституту місцевого референдуму, який проводився Лабораторією законодавчих ініціатив, Херсонської обласної організації Комітету виборців України та іншими партнерами з восьми областей України в межах спільної ініціативи Pact Inc., Міжнародного фонду «Відродження» та Фонду Східна Європа.

Як відзначив керівник проекту з обговорення місцевого референдуму Максим Єлігулашвілі, в країні склалася парадоксальна ситуація коли після прийняття Закону України «Про всеукраїнський референдум» стала формально неможливим проведення місцевих референдумів. Тому експертне середовище за скоріше прийняття Закону про місцевий референдум, який ще у 2011 р. був проголосований у першому читанні.

Експерти передадуть до Комітету Верховної Ради напрацювання, що зробили місцеві експерти.

Херсонська обласна організація КВУ організувала обговорення головних положень законопроекту в Херсонській та  Одеській областях.

Як зазначив Дементій Бєлий, обговорення виявило, що за більше ніж двадцять років незалежної України у нас не сформовано культури реалізації форм безпосередньої демократії та, зокрема, місцевих референдумів.

Організатори дослідження зробили наступні висновки:

Практика проведення місцевих референдумів викликає тривогу серед експертів. Фактично, цей один із важливіших інструментів місцевої демократії не працює в нашій країні. Причини - перешкоди, які постають перед місцевими громадами у зв'язку із побоюванням влади щодо несанкціонованою активністю «низів» та застарілі норми, які не відповідають розвитку місцевого самоврядування в нашій країні.

Експерти вважають, що нам потрібна цілісна система із процедур застосування всіх форм безпосередньої демократії, де проведення місцевого референдуму було б ув'язане із іншими формами.  Це допомогло б зняти політичні конфлікти та створило б умови для розвитку місцевої демократії, тобто нам потрібен на їхню думку не закон про місцевий референдум, а закон про застосування основних форм безпосереднього народовладдя.

Головною умовою цього закону повинно стати зменшення ролі місцевої влади, надання більшої самостійності ініціативним групам територіальних громад.

Також експерти погоджуються з тим, що необхідно уніфікувати технічний бік організації та проведення голосувань із всіма іншими виборами, створивши Виборчий кодекс.
Наприкінці прес-конфернції Максим Єлігулашвілі відзначив, що під час реалізації проекту була успішно апробована методика «міських зборів» (таунхолів), яка продемонструвала, за умови дотримання процедури збирання та проведення обговорення, - безконфліктність та  конструктивність діалогу основних соціальних груп населення. Цю методику, на думку регіональної платформи, варто й в подальшому застосовувати в житті громади при прийнятті важливих рішень.

Еще статьи по теме:

Немає коментарів: