вівторок, 29 січня 2013 р.

Портрет нової Громадської ради


18 січня відбулися вибори до громадської ради при Херсонській обласній державній адміністрації. Вона діятиме наступні два роки.
Нагадаємо, що Громадська рада є постійно діючим колегіальним виборним консультативно-дорадчий органом, утвореним для забезпечення участі громадян в управлінні державними справами, здійснення громадського контролю за діяльністю органів виконавчої влади, налагодження ефективної взаємодії зазначених органів з громадськістю, врахування громадської думки під час формування та реалізації державної політики.

Це вже четвертий склад громадскої ради при Херсонській обласній державній адміністрації. Всього інститутами громадянського суспільства було подано 88 кандидатур на відміну від майже двухсот у 2010 році.

Другий раз поспіль на відміну від доволі поширеної в Україні для громадських рад практики включення всіх бажаючих, громадська рада при ХОДА обирається шляхом таємного рейтингового голосування.



Чисельний склад ради був зменшений у порівнянні з попереднім на 10 осіб (у 2010 – 45, у 2013 - 35 представників організацій громадянського суспільства). Так само як і на минулих виборах повторилась ситуація зі збільшенням чисельності членів ради у зв’язку з тим, що однакову кількість голосів отримали декілька кандидатів. Але все одно новий склад менший за попередні на 8 осіб (у 2010 – 47 представників ОГС, у 2013 – 39).
 


Зміни складу ради не суттєві – більшість голосів отримали представники попереднього складу. Всього було переобрано 24 з 43 членів ради, які подали свої кандидатури до нового голосування. 4 представника організацій громадянського суспільства з минулої каденції не виявили бажання працювати у громадській раді нового скликання. Але варто зазначити, що одна організація з цієї четвірки не відмовилась від діяльності в громадській раді, а замінила свою представницю.

Окрім того зміни є і у гендерному портреті нової ради. У попередньому складі чоловіки складали більшість (25 з 47), тепер у більшості - жінки (22 з 39).

Певні зміни відбулися і у сфері професійної орієнтації членів ради. Якщо у минулій каденції більшість складали організації, які працюють з міжнародною технічною допомогою, то тепер не суттєве лідерство отримали представницькі організації, зменшилася кількість ветеранських організацій. Основні результати 2010 та 2013 років можна переглянути на наступних діаграмах:

Одним з першочергових завдань новоствореної громадської ради стануть затвердження Положення про діяльність ради, вибори голови ради, формування комітетів та регламенту роботи.

Варто зазначити, що до нового складу ради були переобрані чи не всі члени ради, які складали адміністративний кістяк попередньої каденції – голова, двоє з трьох членів секретаріату, шість з десяти голів комітетів. Попри збереження певного ядра з попередньої ради, оновлення відбулося суттєве. Чи відбудуться суттєві зміни у форматі роботи та напрямах, покаже вже перше засідання, яка має відбутися 30 січня.

Еще статьи по теме:

Немає коментарів: