вівторок, 12 листопада 2013 р.

Хто в Херсоні за «старшого»? - всеукраїнська газета "День", про політичну ситуацію в місті

Всеукраїнська газета "День" присвятила огляду ситуації, яка склалася в Херсонській міській раді свій матеріал "Хто в Херсоні за «старшого»?". Далі - текст: За відсутності законно обраного міського голови місцеві політики борються за сфери впливу на ресурси міста
Нестабільна політична ситуація в Херсонській міській раді загострилася через останні новини зі стану провладної більшості. Минулого тижня депутати від Партії регіонів на своєму засіданні порушили питання щодо зняття з посади в.о. міського голови, секретаря міськради Зої Бережної, яка, на їхню думку, не справляється зі своїми повноваженнями. Цю ініціативу підтримало 37 депутатів із 45. Таке рішення регіоналів встигли назвати в місті й розколом, і зрадою, й кулуарними боями колишнього очільника Херсона, а нині депутата Верховної Ради Володимира Сальдо з головою Херсонської ОДА Миколою Костяком.

Нагадаємо, з часу обрання Сальдо нардепом у Херсоні й досі не призначено позачергових виборів міського голови, а робота депутатського корпусу майже паралізована (див. «День» №114 від 4.07.2013). Існує думка, що губернатор прагне встановити більший контроль над обласним центром, яким останнє десятиліття незмінно керував Сальдо. Задля цього Микола Костяк намагається збільшити присутність «своїх» людей у міськраді. Одним із таких називають Валерія Тернавського, якого на найближчій сесії, що відбудеться 12 листопада, планують запропонувати як альтернативу Бережній.

Утім, упевненість у тому, що кадрові ротації відбудуться,  є не в усіх. У інтерв’ю одному з місцевих видань депутат міської ради від «Фронту Змін» Віктор Іванушкін висловив припущення, що регіоналам не вдасться зняти Зою Бережну. «Іде певна боротьба, пов’язана з тим, що голову облдержадміністрації не влаштовує рівень його впливу на процеси всередині міської ради і, найголовніше, — на розподіл ресурсів міста. Саме тому намагаються змістити Бережну, яка у своїй діяльності спиралася на підтримку та вплив Володимира Сальдо. Однак загалом я вважаю, що регіоналам просто не вистачить голосів», — зазначив Іванушкін. За зняття чинного секретаря наразі не збираються голосувати й депутати від ВО «Батьківщина», про що нещодавно заявив голова фракції Володимир Миколаєнко.

— Сигналом до активних дій груп протистояння в середовищі херсонських регіоналів був зрив сесії міськради 11 жовтня. Депутати від Партії регіонів не прийшли на сесію, а отже,  не стало кворуму. Щоб зберегти обличчя, було вигадано легенду, що це не сесія, а просто День депутата, на який можна й не ходити. Єдність в раніше монолітній фракції зникла не відразу. Тріщини пішли після відходу мера Володимира Сальдо в нардепи. Тривожні дзвінки надходили й раніше. Наприклад, зрив голосування із принципових земельних питаннях на сесії 24 липня, — коментує «Дню» журналіст Олег ЗАЙЧЕНКО, який уважно стежить за політичними перипетіями в Херсоні. — Наразі критична маса «дозріла», й маємо оргвисновки. Утім, перед виборами президента ніхто не допустить такого розгулу демократії у фракції ПР. Одна з груп впливу буде розбита адміністративними ударами з Києва. Метод дій зрозумілий: в обох випадках занижуватиметься статус лідера. Якщо «під сокиру» піде Володимир Сальдо, то буде проведено зачистку виконкому від його людей. І Микола Костяк буде повноправним господарем адміністративної одиниці під назвою Херсонщина. Якщо у вищому керівництві згадають, що Костяк — чудовий агроном, і без таких кадрів де-небудь у Донеччині гине сільське господарство, то пришлють нового губернатора. Щоправда, в цьому випадку новий голова області має бути лояльним до Сальдо. Інакше плідної роботи не вийде. Послабленням у лавах регіоналів могла б скористатися опозиція, але якихось ефективних кроків від неї не спостерігається. Однак якщо говорити про дострокові вибори, то йти на посаду мера від опозиції може тільки політичний самовбивця. Регіонали мають вирішальну більшість у Херсонській міській раді: при складі в 75 депутатів Партія регіонів може гарантовано мобілізувати 48 «багнетів». Це — без їхніх вірних союзників комуністів. Їм легко буде заблокувати роботу муніципального органу влади, а потім поставити питання про недовіру. Якщо ж депутати не підтримають нову кандидатуру на посаду секретаря, без керівника Херсон не залишиться. У цьому випадку Володимир Сальдо продовжить керувати містом у ручному режимі. Уся буча зчинилася в місцевих регіоналів не з приводу наявності чи відсутності лідерських якостей у в.о. мера Зої Бережної. Причина —  боротьба за доступ до ресурсів херсонської громади. А напередодні президентської гонки — й у боротьбі за вплив на виборця.
Іван АНТИПЕНКО Хто в Херсоні за «старшого»?, "День", №201, (2013)

Еще статьи по теме:

Немає коментарів: