понеділок, 18 листопада 2013 р.

Микола Томенко розповів херсонцям про підготовку до двохсотої річниці Шевченка

Голова Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації, народний депутат України від «ВО« Батьківщина» Микола Томенко презентував у Херсоні «Український щорічник» та розповів про проекти, заплановані у 2014 році на честь двохсотої річниці Тараса Шевченка.

Микола Володимирович розповів, що четверте спеціальне видання «Українського щорічника» виконує одразу 3 завдання. За рік людина ознайомлюється з детальною біографією Шевченка, з 365 фрагментами поетичних творів, близько 320 малюнками Шевченка. У щорічнику вміщена також карта, де відзначені всі населені пункти, у яких бував митець.

Поки що видано лише 5 тисяч примірників щорічника. 2 тисячі розійдуться по музеях, школах, бібліотеках. Решта – будуть в продажі. За словами політика, він хотів би добитися тиражу хоча б у 20 тисяч примірників. Для цього шукає партнерів в областях. У першу чергу видання повинні мати вчителі, бібліотекарі, музейні працівники, журналісти.

 За словами Миколи Володимировича, на радіо «Ера» вже йде запис передачі, у якій 100 школярів-переможців конкурсу знавців української мови ім. Петра Яцика зі всіх регіонів України читають фрагменти з творів Кобзаря. Мета цього проекту – відкрити Шевченка для кожного, а також познайомити українців з маловідомими творами поета.

Для бібліотек у 2014 році вийде серія закладок, на кожній з яких (всього – 12 штук) буде автопортрет Шевченка і фрагмент з твору «І мертвим, і живим». Таким чином, за словами Миколи Володимировича, людина «проживе рік з Шевченком» й, читаючи інші книги, не забуватиме видатного українського поета.

Крім того, у планах: зміна портретів у школах – замість старого Шевченка повісити його портрети в молодому віці, і реконструкція в Національному музеї Шевченка.

«Я намагаюся показати у своїй роботі, що правильно було б інвестувати в творчість: видати повне зібрання творів Шевченка, зробити гарний фільм про нього, соціальну рекламу», - зазначив Микола Томенко.

На думку політика, якщо постаратися, можна запалити людей патріотизмом.

Нагадаємо, що однією з  передвиборних обіцянок «ВО «Батьківщина», зазначених в програмі партії, є «формування сучасної української політичної нації із неповторною національною ідентичністю, власною історією та спільним європейським майбутнім».


Еще статьи по теме:

Немає коментарів: