четвер, 23 січня 2014 р.

У Каховці підсумували роботу депутатів у 2013 році

21 січня у Каховці відбувся круглий стіл з теми «Робота Каховської міської ради у 2013 році: проблеми та перспективи», організований експертами ХОО КВУ. 


У заході взяли участь голова експертної групи ХОО КВУ Олександр Мошнягул, експерт ХОО КВУ Максим Елігулашвілі, експерт ХОО КВУ Олександр Токаленко, голова ХОО КВУ Дементій Бєлий та близько 20 представників Каховської міської ради. Серед них міський голова Олександр Карасевич, секретар ради Олександр Гончаров, депутати міської ради, представники громадськості, журналісти.

Впродовж 2013 експерти Херсонської обласної організації Комітету виборців України проводили моніторинг діяльності Каховської міської ради, роботи депутатів та виконання взятих ними на себе передвиборчих обіцянок.

Моніторинг проводився в наступних напрямках:
- Аналіз депутатської дисципліни, тобто відвідування народними обранцями пленарних засідань ради та засідань постійних комісій;
- Аналіз прийнятих радою рішень;
- Аналіз депутатської активності на підставі особистих виступів на  сесіях, засіданнях депутатських  комісій та матеріалів місцевої преси;
- Аналіз доступності інформації про роботу ради на офіційному сайті міста;
-Аналіз роботи депутатів з виборцями на підставі отриманої інформації про депутатські звернення і депутатські запити;

Експерти подякували секретарю Каховської міської ради Олександру Гончарову за активне сприяння у проведенні нашого моніторингу, а також відзначили активність депутатів, які долучалися до обговорень, надавали інформацію та консультували експертів. 

В більшості випадків у експертів не виникло проблем з доступом до публічної інформації. Але важливо зазначити, що рішення,  які приймає міська рада, ще  не в повному обсязі розміщуються на офіційному сайті. 

Обласна організація Комітету виборців констатує, що робочий процес в раді добре організований. Депутати Каховської міської ради,  на відміну від своїх колег в інших містах, демонструють активність як  в наданні пропозицій та зауважень, так і  в здійсненні контрольних функцій. Наприклад, депутатом Андрієм Дьяченком запропоновано провести дослідження тарифоутворення на воду для розробки альтернативного рішення.

Хочемо звернути увагу Каховської міської ради, що депутати Головатий Юрій Петрович (Сильна Україна), Зик Володимир Васильович (Партія регіонів), Рищук Євген Миколайович (Партія регіонів) пропустили більшість пленарних засідань, які ми дослідили. Подібна кількість пропусків є підставою для припинення депутатських повноважень. 

Водночас високий рівень депутатської дисципліни проявили Гончаров Олександр Андрійович (Партія регіонів), Дяченко Андрій Андрійович (Сильна Україна), Погорілий Віктор Іванович (Батьківщина), Філіпчук Олена Володимирівна (Партія регіонів), Філіпчук Павло Ігорович (позафракційний). 

Результати медіа моніторингу Каховських ЗМІ  демонструють наявність різних центрів впливу та високий рівень активності  як депутатського корпусу, так і  команди міського голови та виконкому. На відміну від інших міст,  включених у моніторинг, показник інформаційної присутності міського голови та депутатів майже тотожна. (Міський голова – «59», депутати – «53»). Депутатський корпус активно залучається до контролю над діяльністю Олександра Карасевича та його команди.

Тональність матеріалів традиційна: про міського голову («Каховська зоря» позитивно, або нейтрально, «Каховские новости» – здебільшого негативно), про депутатів зберігається позитивний та інформаційно-нейтральний виклад. 

Найбільш популярна тема в ЗМІ  - роботи житлово-комунального господарства,  що,  враховуючи стан галузі,  є цілком зрозумілим (міський голова «19», депутати «22»). Також серед топ-тем питання благоустрою, прибирання вулиць, інвентаризація зелених насаджень, не приведені до ладу парки (міський голова – «23», депутати «19»), освіта (міський голова «6», депутати «5») та непрацюючий міський туалет. 

Аналіз преси та консультацій свідчать про те, що міському голові доволі важко проводити рішення, депутати готові показувати свою незгоду та ставити  запитання. Традиційно медійним лідером є родина Філіпчуків. Найбільше згадують П. Філіпчука (16 матеріалів). Серед його колег високий рівень цитування у А. Дьяченко (12 матеріалів), В. Погорілова (10 матеріалів) та А. Пенізова (9 матеріалів).

Загалом Каховська міська рада за 2013 рік прийняла 273 рішення під час чергових та позачергових сесій. Якщо говорити про тематику цих рішень, то вона доволі традиційна. Найбільше рішень депутатський корпус прийняв по земельним питанням, гуманітарно-соціальній сфері, економічного розвитку. З них експертами визначено 49 рішень, які регулюють економіку міста, 39 організаційні питання, гуманітарному блоку присвячено 35 рішень, 23 мають сприяти вирішенню проблем житлово-комунального господарства, 17 дотичні до соціальною сфери. Але лідером  медіа-присутності  (як і в усіх без винятку громадах) продовжують лишатися питання регулювання земельних відносин – 108 рішень. 

За 2013 рік депутатський корпус спільно з виконкомом зміг прийняти 11 програм, 27 рішень,  якими приймалися регуляторні акти, затверджувалися положення та статуту, правила та процедурні моменти; депутати прослухали та прийняли до відома 20 звітів; затвердили та внесли зміни до 27 положень; бюджетні рішення та внесення змін до програми соціально-економічного розвитку зайняли відповідно  16 та 12 рішень у доробку депутатів. Доволі «цікавим» рішенням ради експерти визнали зміни до регламенту, які вводять правила акредитації та регламентують  участь журналістів у діяльності ради та виконкому. 

Доволі специфічно визначили представники депутатського корпусу свої власні потреби. Наприклад,  Програма забезпечення діяльності депутатів міської ради на 2013 рік, метою якої є створення належних умов для проведення засідань постійних депутатських комісій та сесій міської ради. А безпосереднє фінансування та діяльність зводиться до закупівлі тонерів для картриджів на більше ніж 10 тис. грн. Менша сума була запланована на  висвітлення депутатської діяльності – 15 тис. у порівнянні з 45 тис. на діяльність виконкому. Але суттєвою проблемою більшості програм продовжує лишатися “загальність” у формулюванні цілей та не чіткість у формулюванні очікуваних результатів. Фактично визначити,  чи успішно реалізована  програма чи ні, навіть по її завершенню буде украй складно.

Каховська міська рада продовжує лишатися чи не єдиною у Херсонській області у якій забезпечується політична конкуренція та “не гарантованість” результатів голосувань. 

Попри наявні проблеми експерти відмітили наявність у місті реальної політичної конкуренції та конфлікту місцевих еліт, що відповідно призводить активного долучення депутатського корпусу до всіх етапів вироблення та реалізації місцевих політик на рівні міста. 

Еще статьи по теме:

Немає коментарів: