вівторок, 20 жовтня 2015 р.

Володимир Молчанов Проблеми та перспективи роботи Цюрупинської міської ради

20 жовтня о 10.00 в приміщенні Цюрупинської міської ради пройшов круглий стіл з теми «Моніторинг депутатської діяльності як механізм громадського контролю за місцевою владою Цюрупинська в 2010-2015 роках: підсумки каденції». Експерти Херсонської обласної організації Комітету виборців України (ХОО КВУ) доповіли результати аналізу роботи депутатів Цюрупинської міської ради в кількісних та якісних показниках: робота у фракціях, активність та дисципліна у відвідуванні сесій і депутатських комісій, участь у прийнятті рішень та місцевих програм, передвиборні обіцянки 2010 року та їхнє виконання протягом каденції.

Експерти провели також попередній аналіз нових партійних передвиборних обіцянок на місцевих виборах 2015 року. Велике зацікавлення викликали рекомендації експертів ХОО КВУ новій майбутній владі місцевого самоврядування.
Політичний склад ради спочатку за волевиявленням у 2010, потім за первісним фракційним розподілом, і нарешті – на сьогодні: Партії регіонів, що мала половину мандатів, і більшість з комуністами (з яких двоє з трьох йдуть за списками "Опозиційного блоку") вже не залишилось у раді, її депутати розподілились у списках до нової ради між "Опозиційним блоком" (5 чоловік), "Нашим краєм" (2 чоловіки), «Сильною Україною» (2), і як не дивно, «Батьківщиною» (2) та «Соціалістами» (1), а "Батьківщина" вкотре наступила на старі граблі, залучивши до списків кандидатів, схильних до політичних міграцій.
Дисципліна. 7 депутатів пропустили понад 40% пленарних засідань, 1 з яких помер, а ще троє намагаються потрапити до нового складу ради за списками "Опозиційного блоку", «Батьківщини» і «Відродження». Чемпіонами по пропусках сесій та депутатських комісій виявились депутати з таких суб’єктів висування як "Фронт змін", Партія регіонів, "Батьківщина" та КПУ, а найбільш дисциплінованими по відвідуванням сесій та комісій стали депутати від партії "УДАР".
Активність. Найбільша активність в роботі сесій зафіксована за Вячеславом Бєтєвим ("Фронт змін") (9 виступів на кожній з 10-ти сесій). Також слід відмітити непогану активність комуніста Посрєднікова, звісно, в перервах між пропусками пленарних засідань.
Цільові програми Цюрупинської міської ради  усі були підготовлено виконкомом без активної участі депутатських комісій. Більшість із них не мали визначеної мети і не передбачали досягнення конкретного очікуваного результату. 22% із цих програм не передбачають окремого фінансування. Із відкритих джерел неможливо зробити висновки про успішність виконання міських програм. Депутати в кращому разі «приймають до відома звіт виконкому», в гіршому – визнають виконання незадовільним або навіть припиняють програму.
Разом з тим, виконком при підготовці програм не виявив притаманної обласній адміністрації схильності до прожектерства: де є фінансування, там воно переважно конкретно прописано за кошти місцевого бюджету, без залучення міфічних «інвесторів» з мільярдами гривень. З іншого боку, програми навіть в порівнянні з розробленими колегами з інших міст обласного підпорядкування, виглядають досить формальними задля якоїсь галочки в Казначействі з наступним фінансуванням.
Медіа присутність. Завдяки газеті «Вісник Олещщя» пріоритет має діючий міський голова м. Цюрупинська. Але для прихильників онлайн-медіа згадки про мера будуть переважно негативними.
Скандали. Останніми новинами для міста є довга інтрига щодо зняття з перегонів Воронова і Плотнікова, і лише формальна підстава (на день пізніше подана скарга) дозволила різним порушникам виборчої процедури висування уникнути зняття з мерських перегонів.
Обіцянки минулого скликання та їхнє виконання. Вимірюваними та конкретними передвиборними обіцянками, які можна потім перевірити на виконання, нашими експертом визнано приблизно 40% обіцянок Партії регіонів і "Батьківщини", і лише по одній обіцянці від "Батьківщини" та КПУ – остання є спільною на всі ради – збереження безкоштовних перевезень. Партія регіонів, КПУ, "Батьківщина", "Фронт змін" давали обіцянки, УДАР – нічого не обіцяв. Неконкретні обіцянки давали такі партії: Партія регіонів (13 обіцянок), Фронт змін (2), КПУ (14), "Батьківщина" (16).

Обіцянки наступних виборів 25 жовтня 2015 року та перспективи їх виконання. Партії намагаються уникати конкретики, не писати програм, обмежуючись обіцянками з зовнішньої реклами (які цілком можливо, малюють PR-консультанти без жодного узгодження з кандидатами по суті). «Наш край», проводячи регулярні зустрічі з виборцями, робить акцент на критику загальнодержавної економічної політики на ще привабливіших, але розташованих поза компетенцією самоврядування, популістськими гаслами про «обґрунтовані» тарифи, виведення з тіні податків.
Нормотворчість. Цюрупинськ – єдине місто Херсонщини, де Статутом міста не регулюється проведення закритих/відкритих сесій. Пропонуємо змінити певні пункти Статуту.

Резюме. В новому складі ради жодна партія не матиме більшості, і поки цікавим моментом залишається те, що фаворитами мерських перегонів, попри відсутність активної кампанії і партійної підтримки, залишаються самовисуванці, що конкурують між собою білбордами і скандалами.

Активне обговорення всіх виявлених експертами ХОО КВУ нікого не залишило байдужим – кожен учасник круглого столу (це депутати, журналісти, кандидати в депутати на виборах 2015 року)  висловив свої думки щодо почутого матеріалу та  свої побажання експертам на майбутній моніторинг.
Т. Деркач запевнила, що всі програми міста, підготовлені виконкомом, потім передаються на обговорення депутатським комісіям, але цього не будо  зафіксовано в Протоколах  їхніх засідань, тому про це неможливо було дізнатися експертам з відкритих джерел – це сайт міської ради Цюрупинська та газети. Тому рекомендація майбутнім депутатам була такою: вести більш змістовні  протоколи засідань депутатських комісій.
А. Дзюбенко наголосила на дуже багатьох добрих справах  депутатів міської ради, котрі, однак, ніяким чином не буди відображені у місцевих ЗМІ: освітлення вулиць у селах в межах міста Цюрупинська, придбання меблів в бібліотеку, дитячі площадки,  лавочки, громадські туалети  в усіх пляжних зонах, допомога виборцям згідної їхніх звернень, нові автобусні маршрути, автономні котельні в дитячих садочках, відкриття нового дитячого садка, початок вирішення проблем зі сміттєзвалищем тощо. Рекомендація експертів: налагодити постійне та активне  інформування  мешканців міста  про добрі справи депутатів через місцеві ЗМІ – електронні, паперові та інтернет-видання, інакше про це не зможуть дізнатись ані експерти, ані самі виборці.
О. Яковчук  висловив  думку про активність депутатів на сесіях, яку прорахували експерти ХОО КВУ, як про їхній певний непрофесіоналізм та піар, тому що всі питання вирішуються під час обговорень  на депутатських комісіях. В протоколах засідань депутатських комісіях дійсно не відображаються  дискусії та обговорення.
Н. Джантемірова пояснила, що пропустила таку велику кількість сесій ради через проживання довгий час у Києві  під час своєї каденції, але незважаючи на це, вона запевнила, що виконала всі свої передвиборчі обіцянки, навіть на великій відстані від Цюрупинська, забезпечивши закриття люків, обрізку дерев, допомогу ветеранам тощо. За це її дуже поважають виборці. Експертам КВУ запропонували в  майбутніх дослідженнях проводити соціологічне опитування серед виборців щодо виявлення громадської думки про міських депутатів, і ми спробуємо це зробити.
В. Гаврилов пояснив, що в роботі міської ради Цюрупинську   немає систематичної роботи  у складання програм життя та розвитку міста через відсутність грошей у Казначействі. Тому різні форми роботи по благоустрою міста проводяться  спонтанно, несистематично, коли  з’являються гроші.  Так було проведено пішохідну доріжку серед болотної місцевості, тротуари, поставлені мусорні баки та забезпечено вивіз мусора з приватного сектору.
Секретар міської ради та заступник голови  теж активно  виступали  при обговоренні  роботи ради, які запропонували  експертам ХОО КВУ відвідувати  регулярно засідання депутатських комісій та  пленарних засідань ради, що самим побачити ту живу роботу  депутатів, яка не відображається у протоколах цих засідань. Вони запевнили, що всі депутати   Цюрупинської міської ради – це просто дуже хороші люди, місцеві авторитети, вони проводять кропітку роботу на благо міста  та все роблять за законом, за ними тягнуться виборці.
Всі також підкреслювали  велику значимість для успіхів в роботі ради особистий внесок  міського голови  Цюрупинська.
Таким чином, тема круглого столу ви явилась  надзвичайно важливою не лише для роботи над помилками діючих депутатів, але і для просвіти виборців, їхньої активізації та сприяння їхньому свідомому вибору 25 жовтня 2015 року, що є основою розбудови нової демократичної України. Експерти ХОО КВУ будуть продовжувати свій моніторинг роботи  місцевих рад та дослухаються  до побажань  самих депутатів у майбутньому.



Еще статьи по теме:

Немає коментарів: