понеділок, 21 грудня 2015 р.

Громадськість та бізнес Херсона – за прозорі та доступні державні закупівлі

У зв’язку з тим, що в місті склалася непроста ситуація з державними закупівлями, про що свідчать численні публікації в ЗМІ, Причорноморський центр політичних та соціальних досліджень разом з партнерськими організаціями розпочинає програму «Партнерство громадськості та бізнесу задля прозорих та доступних державних закупівель в Херсоні», метою якої сприяти подоланню проявів корупції в сфері проведення державних закупівель, створення режиму реальної конкуренції між претендентами, шляхом проведення комплексного моніторингу конкурсних процедур, та надання методичної допомоги представникам бізнесу.

У Херсоні через конкурси державних закупівель розподіляються значні кошти. Це десятки мільйонів  на ремонт доріг, житлового фонду, благоустрій територій, харчування дітей в школах тощо.  

Але замовники товарів, послуг та робіт – розпорядники бюджетних коштів, зацікавлені, щоб кошти отримували «свої» підприємства, з якими можна буде домовитись про незаконний розподіл та привласнення частини цих коштів. 

Для того, щоб «випадкові» фірми не виграли конкурс використовуються різні засоби: ускладняється конкурсна документація, наприклад, вводяться  кваліфікаційні вимоги, яким більше відповідають «свої» фірми, знаходяться дрібні помилки, які стають причиною відмови, в крайньому разі конкурс взагалі може бути раптово відмінений.

Негативні наслідки: 
пряме розкрадання бюджетних коштів, 
зниження якості послуг та робіт, 
зникнення у підприємців інтересу приймати участь в закупівлях.

Для того, щоб змінити цю ситуацію, зробити процедуру конкурсів відкритою та конкурентною Причорноморський центр політичних та соціальних спільно з ХОО Комітету Виборців України, ХМГО «За майбутнє Херсона» розпочинає програму «Партнерство громадськості та бізнесу задля прозорих та доступних державних закупівель в Херсоні».

Проектом передбачено три головних компонента:

Моніторинговий – група експертів буде моніторити конкурси, які проводять підрозділи Херсонського міськвиконкому, виявляти порушення та зловживання під час оголошення та проведення конкурсів, визначення переможців. За результатами моніторингу експерти будуть звертатись із пропозиціями до, а в разі необхідності вимагати відміни результатів конкурсу.
Співпраця з підприємцями міста та їх асоціаціями в питаннях проведення державних закупівель, виявлення та попередження фактів неконкурентного ставлення до учасників конкурсів, надання методичного супроводу та правової допомоги підприємцям.
Інформаційний. У рамках проекту буде здійснюватися інформування та консультування через ЗМІ представників цільових груп. Інформаційними партнерами проекту будуть портал «Політична Херсонщина» та газета «Вільний Вибір».

Очікувані результати:
процедура проведення державних закупівель в Херсоні стане більш відкритою та прозорою;
конкурси стануть більш конкурентів. Зростуть шанси на перемогу у тих підприємств, які не мають особистих стосунків із владою;
покращиться якість послуг та робіт;
суттєво знизиться рівень корупції на рівні розпорядників бюджетних коштів;
посилиться спроможність підприємств в питаннях участі в конкурсах;
посилиться співпраця між НГО та бізнесом міста

Адреса приймальні: м.Херсон, Придніпровський узвіз, офіс 8

Контактні телефони, за якими можна записатися на консультацію: (0552) 344-426, (066) 100-81-91

Проект здійснюється за фінансової підтримки міжнародного фонду "Відродження".


Еще статьи по теме:

Немає коментарів: