вівторок, 31 травня 2016 р.

Дмитру Ільченко висловили недовіру. Що далі? - коментар юриста


29 депутатів Херсонської міської ради сьогодні проголосували за висловлення недовіри голові постійної комісії мандатної, з питань регламенту, депутатської діяльності, етики, законності, правопорядку, прав людини та взаємодії з громадськими організаціями Дмитру Ільченку та увільнення його від виконання обов'язків голови цієї постійної комісії. 


Ми звернулися із коментарем до юриста Центру правової інформації та консультації Олександру Токаленку із проханням прокоментувати із правової точки зору дану ситуацію та відповісти що буде після цього рішення.

Ось що розповів Олександр Токаленко: Відповідно до статті 27 Регламенту Херсонської міської ради VІІ скликання та пункту 1.1.3. Положення про постійні комісії міської ради VІІ скликання, третина від загального складу депутатів міської ради може виказати обґрунтовану недовіру голові постійної комісії. Рішення про це підлягає затвердженню міською радою.

В разі затвердження такого рішення, розпочинається процедура висунення кандидата на посаду голови постійної комісії та його затвердження за правилами, встановленими Регламентом міської ради.

У той же час, вищевказані документи не містять механізму складення повноважень головою комісії, якому виказали недовіру. Питання, про момент припинення повноважень, хто виконує повноваження голови комісії до обрання нового теж не врегульовано. Але відповідно до змісту статті 62 Регламенту Херсонської міської ради VII скликання яка встановлює, що рішення міської ради нормативно-правового характеру набирають чинності з дня їх офіційного оприлюднення, якщо радою не встановлено більш пізній строк введення цих рішень у дію, можна зробити висновок що повноваження Д.О.Ільченко, як голови постійної комісії, буде припинено з моменту опублікування рішення у встановленому порядку.

Але не забувайте про те, що у випадку оскарження його дію може бути зупинено судом в порядку забезпечення позову в порядку, передбаченому ст.117 Кодексу адміністративного судочинства України. У такому випадку на час розгляду справи Д.Ільченко зможе виконувати обов’язки голови комісії.

Таким чином, до опублікування рішення ради Дмитро Олегович продовжує залишатися головою постійної депутатської комісії. А у разі подання судового позову, на час розгляду судом цього спору, Дмитро Олегович може продовжити виконання обов'язків голови комісії.

Нагадаємо, 11 травня 26 депутатів міської ради  на пленарному засіданні позачергової сесії висловили недовіру депутату міської ради Ільченку Д.О. як голові постійної комісії міської ради  мандатної, з питань регламенту, депутатської діяльності, етики, законності, правопорядку, прав людини  та взаємодії з громадськими організаціями. Також до міської ради надійшло звернення представника колективу міського комунального підприємства «Виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства міста Херсона», голови профспілки цього підприємства щодо прохання у вирішенні питання стосовно провокацій та безпідставних обвинувачень працівників підприємства депутатом міської ради Ільченком Д.О., проголошене на вказаному пленарному засіданні депутатом Чемерисом М.В. Також надійшло депутатське звернення депутата міської ради Заболотного О.В. щодо неврахування його голосу при голосуванні. Ці факти й стали формальною підставою для підготовки постанови щодо звільнення Дмитра Ільченка від обов'язків голови комісії.

Еще статьи по теме:

Немає коментарів: