четвер, 20 червня 2013 р.

У херсонських виборців загострення кризи довіри до місцевих партійних організацій і дефіцит інформації про їхню діяльність

Дементий Белый







Аналізуючи відповіді про  обізнаність  та оцінки  виборців щодо роботи міського голови, губернатора, фракцій в міській раді, ми бачимо протилежні тенденції у ставленні до основних інститутів влади.
По-перше, незначне зростання позитивних оцінок по відношенню до губернатора, міського голови і в цілому до міської ради.
По-друге, в той же час простежується подальше розчарування у діяльності політичних партій, які представлені в тій же міській раді.
Проілюструємо ці твердження оцінками виборців щодо рівня виконання депутатами своїх передвиборчих обіцянок.

Партія Регіонів

За два роки, що минули з місцевих виборів, у два рази збільшилася кількість городян, які впевнені, що фракція Партія Регіонів у Херсонській міській раді не виконала жодної передвиборчої обіцянки (19,9%) і різко зменшилася кількість позитивних оцінок рівня  виконання цієї Партією своїх передвиборних обіцянок (у жовтні 2010 року таких було 22%, в лютому 2013 року тільки 11%) (дивися таблицю 1).
При цьому не збільшується група  «помірковано» лояльних або так званих реалістів.
В жовтні 2010 р. 18,7% респондентів вважали, що Партія Регіонів виконала тільки деякі обіцянки, але все ж таки виконувала їх. В лютому 2013 р. цих реалістів збереглася та ж сама кількість (17,7%, що в межах статистичної похибки). Загалом 45% виборців «побачили» результати роботи Партії Регіонів над виконанням передвиборчих обіцянок.
При цьому представникам місцевої фракції Партії Регіонів потрібно взяти до уваги, що за ці два роки виросла значна кількість городян, які не знають, яким чином партія виконує свої обіцянки (з 24,8% у 2010 р. до 32,9% у 2013 р.). Тобто, виборці не знають,  як працює їхня партія над  своїми конкретними обіцянками.

Аналогічні тенденції спостерігаються і по відношенню до інших фракцій і груп.

ВО «Батьківщина»

17,9% респондентів вважають, що депутати фракції ВО «Батьківщина» не виконали жодної своєї обіцянки. У жовтні 2010 року таких песимістів було тільки 9% (дивися таблицю 2).
Вдвічі зменшилася кількість виборців, які вважають, що представники «Батьківщини» виконали більшість своїх обіцянок. Це, мабуть,  є об’єктивною реальністю: депутати цієї партії знаходяться в опозиції на всіх рівнях влади й їм важко виконувати власні обіцянки, тому 4,8% оптимістів, які обрали  саме цей варіант відповіді, є найбільш палкими прихильниками цієї партії.
Цікаво, що кількість реалістів, які вибирали більш обережні варіанти відповідей («виконали тільки деякі обіцянки» та «50х50») за два роки майже не змінилася. У жовтні 2010 р. їх було 27,7% а в лютому 2013 р. – 29,6%, тобто в межах статистичної похибки.
До речі, зазначимо, що лише 17,2% виборців голосували за «Батьківщину» на виборах 2010 р. А тих хто відзначав, що депутати цієї партії в міській раді за два роки не лише займалися політичною діяльністю, чи як іноді говорили представники влади,  «розкачували човен», але і працювали іноді успішно над виконанням власних обіцянок - 35,2% херсонців. Тобто, роботу представників «Батьківщини» в міській раді над виконанням власних передвиборчих обіцянок побачили вдвічі більше виборців, ніж  за них проголосували.

Комуністична партія України

Своєрідний рекорд по негативним оцінкам тримає фракція КПУ. 27,7% опитаних упевнені, що комуністи не виконали жодної своєї обіцянки (дивися таблицю 3). Ще 46,4% виборців не знають про роботу комуністів в міській раді, тобто майже 74% виборців не знають, не бачать або негативно налаштовані до місцевих комуністів.
Така оцінка була на середину лютого 2013 р. Після оприлюднення песимістичних   оцінок, представники місцевого осередку КПУ різко підвищили власну політичну активність та провели серію протестних акцій і  акцій солідарності, які направлені на виконання статутних та програмних положень КПУ.
Але чи виконує фракція власну передвиборчу програму? Це, нажаль, невідомо, бо свого часу міська організація КПУ не опублікувала передвиборчу програму або передвиборчі цілі, які вони хочуть досягти на рівні міста, тому виборцям залишається лише бути впевненими, що дії КПУ в обласному центрі  розвиваються  в «правильному напрямку». 

 «Нові» партії

На відміну від трьох «традиційних» партій (Партії Регіонів, «Батьківщини» та КПУ), які вже неодноразово вигравали вибори, формували власні фракції, лідери яких є відомими у місті, про роботу фракцій і груп «нових» партій виборці просто не знають. Це підтверджують оцінки, які виставили громадяни представникам цих «нових» партій: УДАРу, «Фронту Змін», «Вітчизні» та «Третій силі».

УДАР

Так, навряд чи херсонські виборці здогадуються, що в складі депутатської групи «УДАР»,  крім двох власне «ударівців»,  перебували деякий час ще й представники «Вітчизни», а депутат Херсонської міської ради Андрій Путілов, який у Херсоні зробив все, щоб якомога більше виборців знали про партію Віталя Клічка та став народним депутатом від цієї політичної сили, у міській раді представляв зовсім іншу політичну партію «Третя сила» та громадський рух «Відродження Херсону». Але завдяки Андрію Станіславовичу у багатьох виборців склалося враження, що представники «УДАРу» намагаються якось виконувати власні передвиборчі обіцянки. В цьому з різним ступенем впевненості погоджуються 29,1% виборців. Але крім діяльності Андрія Путілова, якого назвали найбільш відомим депутатом Херсона, більше половини херсонців нічого про роботу цієї партії над власними обіцянками не знають. Ще 17,2% вважають, що «УДАР» нічого не зробив із своїх обіцянок (дивися таблицю 21).

 «Фронт Змін»

Така ж ситуація і з фракцією «Фронту Змін», яка також опинилася заручником завірюх  нашої партійної системи.
 19,1% упевнені, що депутати цієї фракції не виконали жодної своєї передвиборчої обіцянки, а 59,1% взагалі нічого не знають про роботу цих депутатів. Разом це складає 78,2% виборців, які не знають та не чують депутатів від цієї партії, яка вже фактично і не існує. Виникає дивна ситуація: партії вже не має, а невиконанні обіцянки ще остаються, лише виборці про це не знають.

Місцеві виборчі «проекти»

Тепер кілька слів про так звані місцеві партійні проекти. Нажаль, вони поки що залишаються недовговічними. Місцева еліта намагається зробити ставку в першу чергу на загальнонаціональні партійні проекти, залишаючи місцеві ініціативи у вигляді запасних аеродромів.
При високому особистому рейтингу колишнього лідера «Вітчизни» Ігоря Семенчева, про роботу самої партії «Вітчизна», з якою той прийшов до міськради, не знає 64,8% виборців (дивися таблицю 23). Ще 21,3% виборців впевненні у тому, що депутати від цієї партії не виконали жодної власної обіцянки. Як вважають спостерігачі, ця партія була потрібна лише для того, щоб потрапити до міської ради. Складається враження, що для тих кількох депутатів, які потрапили до ради, партійний осередок «Вітчизни» вже не потрібний. Й це буде уроком для херсонських виборців: бути обережними при голосуванні. Але поки що цей урок вони не засвоїли. 

Про роботу кинутої Андрієм Путилова на «призволяще» «Третьої сили» не  знають 62% виборців. (дивися таблицю 24). 23,2% виборців переконані, що ця партія нічого не зробила із власними обіцянками, хоча напередодні виборів політики від «Третьої сили» підійшли дуже системно до підготовки, обговорення та популяризації власної передвиборчої програми. 

Таким чином, ми бачимо, що виборці позитивно оцінюють роботу лише традиційних політичних партій,  й в першу чергу тих, хто має і широке парламентське представництво, і історію своєї роботи. Виборцям потрібен час, щоб почути та зрозуміти наміри своїх політичних сил.

Труднощі активної партійної роботи в умовах «розпадання» партійної системи
Як бачимо, значна частина виборців нічого не чула про роботу і своїх, і чужих політичних сил. Політики, які хочуть довгого та щасливого політичного життя, повинні подумати про налагодження власної інформаційної роботи, щоб поінформувати такого виборця про власну роботу.
Хоча ми розуміємо всю складність виконання даної банальної поради. Так, нещодавно керівництво обласної організації Партії Регіонів виключило із своїх лав кількох активних діячів Каховської міської організації Партії Регіонів, які проводили значну роботу в своїй міській раді по виконанню передвиборчих обіцянок. Ще раніше така ж історія сталася із кількома активістами Суворовської районної організації Партії Регіонів, яких навіть свого часу не пустили  на звітно-виборчу партійну  конференцію. Аналогічні випадки траплялися і в Комуністичній партії, й в «Батьківщині». Свого часу на Херсонщині розпустили цілу партійну організацію Трудової партії, пізніше перейменувавши її в «Сильну Україну», ще пізніше «Сильна Україна» увійшла до Партії Регіонів, залишивши виборцям невиконанні передвиборчі обіцянки.
Нажаль, в умовах виродження партійної системи, перетворення партій на явні олігархічні замкнуті структури чи підприємства по отриманню голосів, виникають  серйозні труднощі зі створенням  партійних традицій, вибудуванням відповідальності депутатів та політиків, яка перевіряється на чергових виборах.

Еще статьи по теме:

Немає коментарів: