четвер, 3 жовтня 2013 р.

На засіданні комісії облради з питань охорони здоров’я розглянули та ухвалили 9 питань


За великим столом сидять люди. Перед кожним лежать якісь документи, роздруківки. Усі вітаються, діляться останніми новинами. Відмічають відсутніх. Ні, це не пара в університеті, а засідання комісії обласної ради. Але на студентську групу дійсно дуже схоже. Дивіться самі. Члени комісії – студенти. Є відмінники, які завжди готові й можуть відповісти на будь-яке питання, є ударники, які начебто навчаються непогано, але іноді можуть «філонити» й не підготуватися до пари, є й прогульники, за яких «віддуваються» колеги. Є «вискочки» та «тихоні».


Голова комісії – це суворий викладач, якого всі бояться (у всіх такі є або були).

Сьогодні, 30 вересня, засідання комісії обласної ради з питань охорони здоров’я та соціального захисту населення. У порядку денному 9 питань.


Зростання показників: на папері є, в житті – нема

Засідання починається з доповіді помічниці заступника директора Департаменту економічного, регіонального розвитку та торгівлі обласної державної адміністрації. Вона розповідає «Про виконання програми економічного, соціального та культурного розвитку Херсонської області на 2013 рік та прогнозних макропоказників економічного і соціального розвитку області до 2015 року за підсумками першого півріччя 2013 року», але фактично зачитує звіт, отриманий від начальника. Інформація важка для сприйняття, багато цифр й професійної лексики. Тому не дивно, що жінці важко її читати. Але замість того, щоб зробити вигляд, що все нормально (як це зробили б порядні студенти) депутати на чолі з головою комісії починають «валити» доповідачку, звинувачуючи її в тому, що інформація суперечить дійсності.

-Де ж на ринку наші продукти? – агресивно запитує заступник голови обласної ради Тамара Федько, - Якщо показники зростають, то продуктів повинно бути багато й вони повинні бути дешеві!

До обговорення долучився й Олександр Супрун. Він сказав, що жодного кілограму зерна, пшениці, соняшника ще ніхто не продав.

На додачу до всього, виявилося, що у звіті дані за січень-квітень, а не за останні пів року, як повинно бути…Депутати вирішили, що доповідаючи такі питання повинен бути присутній начальник Департаменту, а не його помічник. Як завжди – за прогульників «попадає» тим, хто їх прикриває…

«Конкурс краси» серед об’єктів на фінансування

Потім виступає директор Департаменту фінансів обласної державної адміністрації Ігор Шепелев, який на противагу попередньому доповідачі чудово орієнтується в темі свого питання – «Про звіт про виконання обласного бюджету за перше півріччя 2013 року».
Усе йде як по маслу, поки знову ж таки Супрун не запитує, чи буде здійснено реконструкцію харчового блоку лікарні новотроїцького району. Шепелєв відповідає, що в цьому році на це не передбачено субвенції з державного бюджету. І тут, як кажуть, понєслась… Тамара Федько обурена тим, що депутати голосують за певні питання, а у Департаменті фінансів потім роблять серед них "конкурс краси", обираючи лише деякі. Та, на жаль, на все фінансів не вистачає, тож доводиться розподіляти доступні ресурси, а не враховувати потреби області.

Обіцяв в повернутися…

Наступне дискусійне питання – «Про обласну програму «місцевих стимулів» для працівників галузі охорони здоров'я Херсонської області на 2013-2016 роки». Доповідає заступник директора Департаменту охорони здоров'я обласної державної адміністрації Ліна Бондарева. Мова йде про сільських лікарів. Під стимулами передбачається фінансова допомога з обласного бюджету при цільовій підготовці лікарів в інтернатурі, забезпечення земельною ділянкою в селі молодих фахівців тощо.

Олександр Супрун розповідає реальну історію, коли сільського хлопця "вивчили" за рахунок обласного бюджету, а він потім не повернувся працювати до села. Аби такого не було, вирішено укладати зі студентами контракти. Питання підтримане за умовою врахування таких пропозицій:

-видання коштів за умови укладання контракту, що спеціаліст після навчання повернеться до села;

-переглянути усі пункти;

-урахувати інтереси міст районів всій області, а не тільки декількох.

Під час розгляду питання "Про звернення загальних зборів громадян селища Архангельського Високопільського району щодо збереження дільничної лікарні в селищі" активно виступила секретар комісії Наталя Шершень (Попенко), яка сказала, що не всі лікарні потрібні, адже у деяких селах вони існують тільки для того, щоб бабусі-дідусі там ночували, їли. Але це вже не лікарня, і тоді потрібно змінювати напрямок закладу. Втім, вона запевнила, що лікарня в Архангельському не буде закрита.

Усі доповідачі отримали 5 (тобто голоси «за») і нарешті «продзвенів дзвоник». Втім, нема чому радіти. Бо у когось сьогодні ще 2 пари. І завтра, і післязавтра…


Катерина Пономаренко

Еще статьи по теме:

Немає коментарів: