пʼятницю, 15 листопада 2013 р.

Скадовськ – місто депутатів-фантомів (місцеве самоврядування на шпальтах газет)

Ми проаналізували матеріали скадовської районної газети “Чорноморець” з січня по вересень 2013 року. Варто зазначити низький рівень висвітлення діяльності міської ради, депутатського корпусу та навіть міського голови на шпальтах “Чорноморця”. Домінують лише матеріали про діяльність районної державної адміністрації. 

Щодо опису питань діяльності міських депутатів  редакція газети та журналісти демонструють найнижчий рівень зацікавленості з видань усіх міст області, у яких був проведений моніторинг висвітлення діяльності депутатської діяльності. 
Редакція "Чорноморця" здебільшого присвятила себе інформаційному висвітленню подій в місті та районі у вигляді констатації фактів та їх украй лаконічного опису. 

Депутати якби є, але їх нема

При уважному читанні скадовської газети складається дивне відчуття чи не цілковитої відсутності депутатів та міської ради у інформаційному просторі міста. 
Матеріали про сесії подаються здебільшого у вигляді інформаційних повідомлень про конкретні рішення. Ні дискусій, ні висвітлення роботи постійних комісій чи висвітлення позицій конкретних депутатів  у газеті не виявлено.
Навіть у тих матеріалах, де згадуються депутати, ідентифікувати до якої групи чи партії належить той чи інший депутат не можливо. Депутати згадуються як загальна група, без імен і прізвищ, а тим паче партійної приналежності. 
Чітко зрозуміти хто у більшості, а хто перебуває у опозиції політичної, чи хоча б до діючого міського голови О.Гавриша на основі матеріалів газети не представляється можливим. 
За увесь період ми зафіксували  єдиний випадок висвітлення позиції скадовських депутатів на шпальтах газети. Це оприлюднення результатів голосування за рішення № 508 двадцять шостої сесії міської ради щодо питання управління майном, що знаходиться у комунальній власності територіальної громади. 
Газета опублікувала рішення та список всіх хто проголосував "за" та одного, хто "утримався". Оприлюднений акт украй важливий для громади, адже має регулювати питання власності.  Даним рішенням розпочато розробку положення про проведення конкурсу на надання в оренду об'єктів, визначено коло відповідальних осіб та закріплено аналіз використання об'єктів до проведення конкурсу. Єдине що не зрозуміло чому рішення прийняте в квітні, і яке запускає процедуру реформування сфери управління комунальним майном друкується зі списком депутатів через два місяця після його прийняття.
Депутати згадуються, але...
Єдиним матеріалом присвяченим навіть не висвітленню депутатської діяльності, а критиці нібито використанню депутатського статусу для нібито лобізму власних бізнесових інтересів є стаття “Чьи же интересы защищает Керекелица?”. У даному матеріалі надається версія журналістів активності депутата А.Керекелиці щодо розмежування території парку “Джирилгацький” - захистом інтересів не громади, а родинних бізнесових планів депутата. 
Іншим депутатом, який часто згадується на шпальтах газети є відомий краєзнавець та автор багатьох історичних книг О. Лиховид. Але матеріали де згадується депутатський статус Олега Миколайовича  має доволі слабкий зв'язок з депутатською діяльністю: видання книжки, візит в іншу країну та перемога в конкурсі.
Проаналізувавши матеріали газети можна прийти до висновку, що в медійному просторі Скадовську не існує не депутатської більшості, ні опозиції, ні, навіть, окремих депутатів та їхньої депутатської роботи. Все згладжено до формату – "депутатський корпус", "Скадовська міська рада" тощо. Якщо депутат і потрапляє на шпальти газети, то це результат його позадепутатської діяльності або гучні бізнес скандали.

Традиційний погляд комунальних ЗМІ
Тональність інформаційних матеріалів здебільшого позитивна. Класичне подання інформації від комунальних засобів масової інформації домінує і у редакції “Чорноморця”: мала кількість авторських матеріалів, велика кількість замальовок з «кабінетів та полів», вітання зі святами та подяка за роботу на користь громаді. Критика майже відсутня. Критичні матеріали якщо і з”являються, то подаються без жодної прив”язки чи акценту щодо відповідальних за проблеми тієї чи іншої сфери. Складається враження паралельності існування проблем та людей, які добровільно не тільки взялися за їх вирішення, але і отримали вотум довіри від городян. 

Спортландія, стратегічний план та підтоплення – топові новини міста 
Рівень висвітлення діяльності міської ради, депутатського корпусу та навіть мера Олександра Гавриша на шпальтах "Чорноморця" доволі низький. Але є і події, які зайняли поважне місце  серед матеріалів газети. Однією з постійних новин стала розробка стратегічного плану розвитку Скадовська. 
Варто зазначити, що дана ініціатива народилася не серед депутатського корпуси чи чиновників. Головним “проштовхувачем” стратегічного плану міста стали “варяги” з громадського сектору за підтримки міського голови Олександра Гавриша. Саме вони виступили основними експертами та змогли долучити у вигляді соціальної інвестиції фінансові ресурси фонду “Відродження”. 
Серед інших топових тем були боротьба із підтопленням та  виділення коштів на ремонт покрівель більше ніж на один млн грн. Не оминули своєю увагою газетяри і вже традиційний захід, який проводиться влітку для молоді та дітей – "Спортландію". У “Чорноморці” не тільки анонсували захід та писали про його проведення, але  і розмістили інтерв'ю людини, активно  долученої до організації та проведення свята.

Битва за заповідник
Найгострішою активно обговорюваною темою газети став конфлікт навколо національного парку «Джарилгацький». Навколо нього вже ламають списи не тільки представники місцевих еліт – міський голова, депутати, громадські активісти та представники заповідника. До «медіації» конфлікту підключилася й ХОДА. Головна проблема, яка дискутувалася, це - розмежування зон парку та відкритих територій, доступ до яких будуть мати громадяни.  До 850 гектарів лісомисливського господарства у громадськості поки питань нема, але територія навколо маяка та рекреаційні зони на косі Глибока викликають запальні дискусії. Адже ці місця є точками традиційного відпочинку та джерелом прибутку для місцевих жителів.  Міський голова навіть висловив упевненість, що сесія не підтримає рішення, які будуть направлені на обмеження можливостей городян користуватися цими територіями. 
Не задоволені і мисливці, які у відповідь на обмеження полювання вирішили «підпортити» потенційну господарську діяльність парку. Вони направили звернення на вилучення з положення про створення парку пункту, який дозволяв будувати стаціонарні об'єкти (готелі, пансіонати та інші господарські будівлі). Ситуація навколо парку сколихнула доволі спокійне життя газети. 
Таким чином, ми можемо констатувати, що результати депутатської  роботи тридцяти скадовських обранців залишаються поза увагою місцевих газетярів. Депутати ось вже два роки залишаються такими собі фантомами для виборців, що згодом зробить більш важким свідомий вибір городян. 
Максим Єлігулашвілі

Еще статьи по теме:

Немає коментарів: