понеділок, 17 лютого 2014 р.

У Херсоні обсудили стан та перспективи розвитку ОСН в місті

14 лютого в приміщенні Прес-клубу газети «Новий день»  відбулася прес-конференція з теми «Рік роботи Ресурсного центру для ОСН Херсону. Підсумки та подальші плани». Організаторами заходу виступили громадські організації-ініціатори створення центру: Причорноморський центр політичних та соціальних досліджень, ХОО Комітету виборців України та ХМГО «За майбутнє Херсона».

Окрім експертів Ресурсного центру та журналістів, на прес-конференції були присутні громадські активісти, голова квартального комітету мікрорайону «Забалка» Лариса Щепьоткіна, голова ОСББ 4-го Таврійського Римма Цигульська, депутат Херсонської міськради Євгеній Назарян, які активно сприяють розвитку самоорганізації в місті. 

Експерти Ресурсного центру розповіли журналістам про підсумки роботи Ресурсного центру за рік, про нинішній стан самоорганізації в Херсоні та про ініціативи, які будуть реалізовані експертами Ресурсного центру у 2014 році. 

Керівник Ресурсного центру Олександр Мошнягул нагадав присутнім, що ОСН - це об’єднання громадян за місцем проживання, яке створюється за ініціативою мешканців для спільного вирішення виникаючих проблем та захисту прав та інтересів. ОСН можуть бути наділені радою, яка їх створила дуже широкими повноваженнями, які прописані в законі «Про органи самоорганізації населення в Україні».

В Херсоні на сьогоднішній день створені та діють 108 органів самоорганізації, переважно у формі квартальних - 68 (приватний сектор забудови) та будинкових - 40 комітетів. 

2013 рік був дуже складним з точки зору соціально-економічної ситуації. Фінансування незахищених статей бюджету міста було значно обмежено, що не могло не сказатись на діяльності ОСН міста. Показником цього стало те що за рік 3 ради дали дозвіл на утворення лише одного комітету (будинковий).

Ресурсний центр працював у наступних напрямках:

- вивчення потреб ОСН, в містах області проведені фокус-групи з активістами громад, за результатами яких був виданий навчальний посібник для лідера громади;

- була проведена низка навчальних семінарів та круглих столів за участю представників діючих ОСН, представників ініціативних груп громадян, представників місцевої влади та НГО;

- вже рік в межах центру працює безкоштовна громадська приймальня для представників ОСН та ініціативних груп які вирішують колективні проблеми громадян;

- на протязі року експерти центру аналізували місцеву нормативну базу, яка регулює діяльність ОСН, і прийшли до висновку, що вона має серйозні недоліки, які гальмують створення нових ОСН та стримують діяльність діючих. Одним з перших кроків, спрямованих на усунення зазначених проблем, було сприяння прийняттю Херсонською міською радою рішення про затвердження Положення про здійснення членами територіальної громади міста Херсона контролю за проведенням капітального ремонту багатоквартирних житлових будинків за рахунок коштів міського бюджету.

Крім того, для міст Херсон, Нова Каховка, Каховка та Скадовськ були розроблені проекти положень про діяльність ОСН в цих містах. Ці документи, на думку експертів, сприятимуть спрощенню процедури створення ОСН та ефективності їх роботи.

Також Олександр Мошнягул повідомив, що в двох мікрорайонах міста (Таврійський та Корабел) вже почалась підготовка до створення комітетів мікрорайонів (таких об’єднань в місті поки що,  на жаль, немає). Створення комітету дозволить мешканцям контролювати житлово-комунальні послуги, питання благоустрою, використання земельних ділянок та комунальних об’єктів на власній територій та вирішувати багато інших питань.  Цю інформацію підтвердила Римма Цігульська, яка безпосередньо займається створенням комітету мікрорайону.

Експерт проекту Олександр Токаленко в свою чергу більш детально розповів про діяльність громадської приймальні та змісті Положення про ОСН в Херсоні.

Між іншим він виділив три найважливіші новели даного документу:

1. Пропонується передоручити надання дозволу на створення ОСН від районних у місті Херсонській міській раді. Це ніяким чином не пов’язано з нашим ставленням до роботи райвиконкомів. Їхні працівники доволі находяться в постійному контакті з представниками комітетів, постійно надають їм кваліфіковану організаційну та методичну допомогу. Просто створення районною радою ОСН суттєво обмежує можливості ОСН набувати повноваження в майбутньому, так як районні ради самі не мають власних повноважень;

2. Спрощуються процедурні механізми при створенні ОСН, що призведе до пришвидшення створення комітетів.

3. В Положенні більш детально прописані повноваження які може отримати ОСН, особливо в частині власних повноважень. 

Прийняття положень про ОСН в містах області, на думку експертів, суттєво сприятиме розвитку самоорганізації в регіоні. Тому вже найближчим часом ресурсний центр сприятиме якнайшвидшому їх обговоренню та затвердженню радами. 

Тема обговорення викликала чимало питань та коментарів з боку присутніх. 

Зокрема, депутат Суворовского района Тарас Бузак зізнався в тому, що його районна рада наразі лише «годує» чиновників. 

-Бюджет району – 60% зарплатні чиновників. Це ж смішно! – обурюється депутат.

Він погоджується з тим, що дозвіл на створення ОСН повинна давати міська рада.

Про наміри створити ОСН мікрорайону розповіла голова правління ОСМД «Старт» (4-ий Таврійський) Римма Цигульська

- Уже вісім років, як жителі району посадили сквер. І ми 2 роки не можемо дати йому назву. Постійно хочуть на місці цього скверу зробити стоянку. У нас не освітлені вулиці, у нас немає внутрішньо будинкових проїздів - проблеми ті, які не може вирішити ОСББ. Тому ми об'єднуємо ряд ОСББ (зараз на 4 Таврійському 24 ОСББ).  

Залишається сподіватися, що у 2014 році у Херсоні стане більше ОСН і вони будуть працювати більш ефективно. Це може стати реальністю, якщо міська влада  піде на зустріч, і буде сприяти самоорганізації. Першим кроком в цьому напрямку, на думку експертів, було б ухвалення згаданого вище положення.

Нагадаємо, що в Херсоні функціонує Ресурсний центр сприяння органам самоорганізації населення, який був створений за участю Причорноморського центру політичних та соціальних досліджень, громадського об'єднання «За майбутнє Херсона», Херсонської обласної організації Комітету виборців України та громадської організації «Безпосереднє народовладдя». Ресурсний центр працює за фінансової підтримки міжнародного фонду "Відродження".

Еще статьи по теме:

Немає коментарів: